Gebitsbehandeling

Een video over gebitsbehandeling

 

Gereedschap:

De tandheelkundige behandeling bestaat voor een groot deel uit het elektrisch in bbehandelingalans brengen van het gebit. Omdat de kaak niet recht loopt en niet alle tanden hetzelfde zijn,  zijn er veel verschillende gereedschappen maar ook handraspen, deze zijn allemaal aangepast aan de vorm van de tand en kaak. Dit maakt het mogelijk om alle tanden en kiezen even goed te kunnen behandelen. Mocht het niet mogelijk zijn om een paard elektrisch te behandelen kan er gebruik gemaakt worden van de handraspen. Voor het openen van de mond wordt gebruik gemaakt van een speculum. Alle instrumenten worden ontsmet.

Plaats

Gedurende de behandeling is de beste plek voor het paard zijn eigen stal. Dit is voor het paard een bekende en vertrouwde omgeving. Bij voorkeur is de eigenaar zelf aanwezig om te overleggen en eventuele vragen te beantwoorden.

Onderzoek:

Het eerste onderzoek is aan de buitenkant van het paard. Er wordt gekeken naar onregelmatigheden in o.a. de bespiering. De snijtanden worden nagekeken en er wordt een controle gedaan of de kiezen goed contact maken en of er wolfskiesjes aanwezig zijn. Als dit allemaal is gedaan zal de kiezen rij gecontroleerd worden. Hierna kan de behandeling plaatsvinden.

Sedatie:

Om een paard stressvrij en veilig te kunnen behandelen is een goede sedatie nodig. voor een behandeling met elektrisch gereedschap is dit voor een paard fijn om zo stressvrij en rustig mogelijk te ervaren. Als alleen paardentandarts ben je niet bevoegd een paard intraveneus te sederen. Hiervoor zal ik dus een dierenarts meenemen om het paard te verdoven of kan er met een verdovingspasta gewerkt worden.

Behandeling van de snijtanden:

De snijtanden zijn vaak te lang of ze staan niet meer in een correcte lijn. Ook onderbeet en overbeet komen vaak voor bij paarden. Bij te lange tanden kunnen de kiezen geen contact meer maken en ontstaat er veel druk op het kaakgewricht. Hierdoor zullen de voortanden in balans gebracht moeten worden.

Kiezen:

Ook grotere afwijkingen aan de kiezen rij zal terug in balans gebracht worden, de scherpe randen en haken zullen verwijderd worden. Uiteindelijk moet het paard de kauwbeweging naar voor en achter, zijwaarts en op en neer weer moeten kunnen maken zonder ergens geblokkeerd te worden.

Hoe vaak moet het paard naar de tandarts?

Aan te raden is om het paard vanaf de geboorte al te laten controleren. Zo kunnen eventuele problemen voor de toekomst herkent en voorkomen worden. Bij het doorbreken en wisselen van de melktanden komen ook vaak problemen voor. Voor een paard tot 5 jaar oud is het verstandig om elke 6 maanden het gebit te laten controleren en behandelen. Paarden ouder dan 5 jaar met een normaal gebit is een jaarlijkse controle en behandeling voldoende. Mochten er abnormaliteiten in de mond zijn, kunnen de controles met de eigenaar afgestemd worden.