Bit-fitting

Een video over bitfitting

Vanuit de tandheelkunde bij paarden is het concept “bit-fitting” ontstaan. Het doel van bit-fitting is om het best passende bit voor de mond van uw paard of pony te vinden in combinatie met uw discipline.

Een slecht passend bit kan veel problemen opleveren. Tijdens de gebitscontroles tref ik regelmatig beschadigingen aan door een slecht passend bit.

Ik kom bij u op stal langs om te helpen bij het vinden van een geschikt bit voor uw paard.

Controle mond

Eerst zal er een controle van het hoofd en de mond plaatsvinden. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het gebit, de lippen, de tong, de lagen, slijmvliezen, bespiering van het hoofd en eventuele gevoeligheden.

Controle bit

Daarna zal het huidige bit met het hoofdstel worden nagekeken. Wanneer het bit in de mond is geplaatst wordt er gekeken naar de inwerking en de drukverdeling van het bit. Vervolgens kan er gereden worden om een zo compleet mogelijk beeld te vormen.

Advies en testrijden

Aan de hand van de bevindingen in de mond en het overleg met de ruiter zal er een advies volgen. Als het advies is om een ander bit aan te meten, is er de mogelijkheid om gelijk een of meerdere bitten uit te proberen.

Als bit-fitter ben ik aangesloten bij de IAEBF (International Association of Equine Bit-Fitters).